Анализирай с Красимир Куртев

Границата между духовно и материално

Границата между духовно и материално

Ти си човешко творение съставено от два основни компоненти, Душа и Тяло. В теб има нещо уникално  и това е Дух – Божественото. Ще попиташ може би:

Кое е божественото в мен? Божественото в теб е скрито тук:“ И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде;“ – Битие(1:27). Създаден си да твориш и да надграждаш себе си.

ТЪНКА ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ

Границата между духовно и материално

Ще попиташ: Нима и аз съм бог след като съм сътворен по божият образ? Престани с това – Аз Съм! Кой  си ти, ти си нищо в Нещото. Ти никога не ще узнаеш кой си и откъде идваш, и кой ще бъдеш. Предоставен ти е дар и в същото време тегоба – товар, и това е твоето свободно право на избор.

Може би ще попиташ: Как така имам и дар, и наказание? Дар е, защото имаш право да избираш, а тегобата е, че не знаеш, кое е за добро и кое за зло. Това също е скрито тук: „И Господ Бог заповяда на човека, казвайки: От всяко дърво в градината свободно да ядеш; но от дървото за познаване доброто и злото, да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш.“ – Битие (2:16 -17). Налагайки постоянно мантрата  на Азът  – Аз съм, всъщност си обречен на гибелното мислене, а именно да се обожествяваш.

Вероятно ще попиташ: Тогава за какво съм човек? И за това има отговор: „С пот на лицето си ще ядеш хляб“ – Битие (3:19). Сиреч ще се трудиш, защото имаш потребност от храна и дрехи, имаш дълг да отгледаш децата си, да ги нахраниш и възпитаваш. Ще търсиш, ала ще и намираш, ще искаш, ала и ще плащаш, ще даваш, ала и ще искаш. Защото сам си направил своят избор и за това си в материалното, ала не забравяй, че и си „жива душа“.

Ще попиташ: Но нали съм творение, по божи образ и подобие, защо да страдам? И за това има отговор скрит: „Ето, човекът стана като един от Нас, да познава доброто и злото; и сега, за да не простре ръката си да вземе и от дървото на живота, да яде и да живее вечно, затова Господ Бог го изпъди от Едемската градина да обработва земята, от която бе взет.“ – Битие (3:22-23).

Тренирайте волята си, попълвайте знанията си

„Тренирайте волята си, попълвайте знанията си, упражнявайте разума си, понасяйте болката, натоварвайте тялото си всеки Божи ден и ще берете плодовете от делата си! Молете се и вярвайте само в Бог, и всичко човешко поставяйте на съмнение и проверка!“ – Кирил Вълчев

Взимай, ала с мяра, давай, ала с мяра. Извисявай се духом, ала не забравяй, че от „земята си взет; понеже си пръст и в пръстта ще се върнеш“.

Ще попиташ може би: Какво всъщност представлява човешкият живот? И за това има отговор. Твоят живот е метаморфоза. Първо си яйце, гъсеница, какавида и сетне пеперуда. Ти си като нимфа. Нимфата има само заченки на крила, нейния цвят е различен от цвета на зрелия екземпляр, живее в различна среда и се храни с различна храна. По-голямата част от нимфите преминават през няколко линеения. Всеки път тялото нараства и наченките на крила се удължават. Накрая нимфата преминава през последното линеене – излиза от вече старата обвивка и се превръща в зряло насекомо – пеперуда, което е  в състояние да лети.

Тоест трябва да извървиш пътя на катарзиса за да станеш пълноценен. И тъй като имаш правото на свободна воля, можеш да избираш, дали да си останеш само лавра, гъсеница или пеперуда.

И пак, никога не насилвай съзнанието си с „Аз съм“, защото си творец на собствените си дела, а Творецът на всичко. Сега разбра ли, коя е тънката червена линия с която следва да се съобразяваш?

Теми #бог #дух #духовно #душа #красимир куртев #материално #общество #творение #тънка червена линия #тяло #хора #човек