Анализирай с Красимир Куртев

ВНИМАНИЕ КОД СТРАХ

ВНИМАНИЕ КОД СТРАХ

Внимание код страх – Страхът е хитрец, който се проявява по всевъзможни начини: като особеност, объркване, смут, загуба на контрол, неспособност за нормално функциониране в която и да било област от човешкия живот.

“МНОГОТО ЛИЦА НА СТРАХА”

Той, Страхът може да се задейства от какво ли не: от идеи, светоусещания, спомени, вкусове, миризми, дори от подсъзнателни мисли. Например може неочаквано да видите някого, който ви напомня за човек, постъпил жестоко с вас в детството ви, и изведнъж да усетите как ви обзема страх. Или пък да отидете на среща, преизпълнени с радостни чувства, и внезапно да се заразите от страха на околните, който бързо да разпръсне ведрото ви настроение и да ви доведе до състояние на дълбок песимизъм, боязън и безнадеждност.

 Има и други начини, по които страхът ви обзема неусетно. Можете да станете обект на заплахи, съзнателни или не, от страна на друго лице. Можете да усетите например, че някой ви възприема негативно, и да реагирате на предполагаемата неприязън със страх. В други случаи се поддавате на мрачни внушения: струва ви се, че работното ви място е застрашено, че ваш близък е болен или че партньорът ви в живота ви изневерява. Всички тези мрачни сигнали водят до пристъпи на страх.

Казвам пристъпи на страх, защото ужасното във всички тези самовнушения е именно страхът, който ви връхлита, ако им се подадете.

 Дайте си сметка, че ако не повярвате на внушението, няма да последва пристъп на страх. Не новината, която сте чули, а страхът, който тя предизвиква у вас, ви привежда в състояние на безпомощност.

Някои хора ни подават такива негативни послания просто за да ни контролират чрез страха. Когато сте обзети от страх, можете лесно да бъдете манипулирани и контролирани, защото вече не владеете интелекта и духа си. Понякога „вестоносците на страха“ вършат това съзнателно; друг път несъзнателно. Но в каквато и ситуация да се озовете, винаги има алтернатива на това да прекарате живота си в страх: това е процесът на побеждаване на страха, който възстановява спокойствието на духа ви.

Внимание: Когато посланието е пропито със страх, незабавно го отхвърлете. Дори да ви се струва, че съдържа истина, пак го отхвърлете, защото в състояние на страх не сте способни да приложите способностите си. Изчакайте, докато страхът се разсее, за да прецените вярно ли е посланието. Още щом го отхвърлите, страхът ще отстъпи и мислите ви ще се избистрят. Имате достатъчно време, за да установите дали посланието е вярно. (Обикновено се оказва фалшива тревога.)

Страхът се подхранва от вашата доверчивост. Той настоява да вярвате на слуховете, идеите, светоусещанията, катастрофичните очаквания, всевъзможните халюцинации и хипнотични внушения, които ви подава. Страхът държи да възприемате всичко, което ви втълпява, като опасна, застрашаваща живота ви истина. Повярвате ли на страха, той превръща ума и сърцето ви в мека глина, парализира ви.

Вместо да вярвате в силата на страха, защо не повярвате в силата на истината?

Преди да видите истината в дадена ситуация и да въз-върнете вътрешната си свобода, истинското си „аз“, трябва да се изправите срещу страха и да го погледнете в очите. За целта бъдете готови да се отдръпнете крачка назад и да опознаете страха. В хода на този процес вие опознавате неговите машинации, начините, по които възниква, какво го подхранва, как се прикрива и по какъв начин прониква и завладява толкова много страни на вашия живот. Едва тогава могат да ви се изяснят някои истини относно страха.” – “Без страх. Седемте принципа за спокойствие на духа”

„Често се твърди, че човек изпитва само две истински емоции: любов и страх. Изглежда парадоксално, но някои хора се боят от любовта, докато страхът ги кара да се чувстват в безопасност. Много от нас разчитат на страха и смятат, че той ни пази. Хващайки се за страха си, ние се чувстваме едва ли не по-добре. Същевременно ни се казва, че е опасно да се доверяваме, че любовта отслабва защитните ни сили. Ето как действа страхът: предизвиква объркване. Страхът се храни с лъжи. Той отслабва имунната ни система, разрушава присъщото ни чувство на увереност и вътрешен комфорт, изкарва ни от релсите, превръща ни в лесна плячка на онези, които целят да ни контролират по различни начини.

Страхът, който носим в себе си, е нашият истински враг – терорист номер едно, който парализира действията ни, разбива мечтите ни, прави ни зависими от лекарства, остарели норми и обсебващи връзки. Трябва да разберем какво представлява той, как и защо възниква и как можем да го надвием. Защото страхът е малодушен тиранин: достатъчно е да се обърнем с лице към него, и той подвива опашка. Но за да го преодолеем, е нужна практика. Едно е да осмислим с разума си какво ни вреди, съвсем друго – да знаем как да се отървем от страха в живота си.” – “Без страх. Седемте принципа за спокойствие на духа”

 Бренда Шошана

Теми #загуба на контрол #код страх #многото лица на страха #объркване #Планетарни идеи #смут #страх #човешкия живот