Минерали и Кристали

БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ С ВИТАМИНИТЕ

БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ С ВИТАМИНИТЕ

Бъдете внимателни с витамините – Предупреждава Проф. д-р Красимира Икономова в своята статия – „Кога витамините се превръщат в отрова?“

Къде е уловката при горещо препоръчване на витамини?

В началото на есента много от нас посягат към витамините и хранителните добавки, стремейки се да се предпазят от сезонните заболявания. Понякога това е полезно. Но препаратите могат да крият опасности, за които никой (най-малко производителят) няма да ви каже.

Ние обаче ще го направим. Като ви обясним как да разпознаете първите симптоми на предозиране, за да може навреме да прекъснете вредната заплаха!

Аскорбинова киселина (витамин С) – Какво представлява? Продава се във вид на разтворими таблетки или на хапчета. Препоръчва се на пушачите, хората на умствения труд, на всички с отслабнал имунитет, на бременните, децата (за профилактика от простуда напр.), както и на тези, които са подложени на силен и продължителен стрес.

Къде е клопката? Лекарите много обичат да препоръчват витамин С на всички за какво ли не, а грижовните родители с удоволствие тъпчат децата си с надеждата да ги предпазят от зарази и инфекции. И отчасти са прави, защото витамин С наистина помага в борбата с инфекциите, както и в повишени дози на пушачите и хората на интелектуалния труд.

Но! При нормално редовно хранене съвременният човек може напълно да си набавя витамин С чрез храната. Витаминът се съдържа в големи количества в много плодове и зеленчуци и дори порция обикновени картофи може да ви набави необходимата денонощна доза от 100 мг. Ако приемате допълнително и таблетки от витамина, може лесно да предозирате веществото. А симптомите на пренасищане са гадене, повръщане, разстройство, главоболие, безсъние, повишена възбудимост, а понякога и нарушение на функциите на бъбреците и на задстомашната жлеза.

Предозирането заплашва тези, които продължително време приемат около 1 г от витамина дневно. При по-ограничен прием също могат да се появят неприятни последствия. Аскорбиновата киселина например разрушава зъбния емайл и дразни стомашната лигавица, което значи, че е по-добре да я приемате разтворима и то със сламка след хранене.

Глюкозамин – Какво представлява? Това е хранителна добавка, която се получава от черупката на морския рак и омара. Използва се за профилактика и облекчаване на симптомите на артрит и за лечение на остеохондроза и остеоартроза.

Къде е уловката? Първо, този препарат не трябва да се приема от алергични към риба и морски продукти, за което много доверчиви потребители дори и не подозират. Второ, съгласно данни на Международното движение по изследване на артрита, глюкозаминът притежава силно изразени странични ефекти и предизвиква разстройство на стомашно-чревния тракт, диария, запек, главоболие, кожни възпаления и сърбеж. Освен това тази добавка помага за повишаване нивото на кръвната захар, което ще рече, че е противопоказна за диабетиците.

Британската комисия по медицина наскоро предупреди и за това, че глюкозаминът се съчетава зле с препарата варфарин (факт, който производителите премълчават!). Той спомага и за задържане на мазнините в тъканите, което води до отоци и вреди на бъбреците и на сърцето.

Калий – Какво представлява? Този минерал участва в регулацията на водния баланс в организма. Дефицитът му може да доведе до нарушение в работата на сърцето, нервите и мускулите. Освен това той е важен за поддържане на здравето на ставите и костите, а добавките с калий обикновено се приемат при артрит и силни симптоми на менопауза.

В какво е уловката? Както винаги, всичко се крие в дозата. Крайната хипергликемия (високо ниво на калия в кръвта) също както и дефицитът му предизвикват аритмия и спиране на сърцето. При това колкото по-малко вода има в организма, толкова по-малко калий му е необходим за предозиране. Медиците цитират класически случай когато заради това свойство (и заради собствената си глупост!) човек се отровил с …банани. Прекалено старателният привърженик на боди билдинга прекарал на тренажора 8 часа без прекъсване, което предизвикало обезводняване на тялото му. След което решил да похапне банани, защото съдържат много въглехидрати, необходими за възстановяване на мускулатурата. Но освен въглехидрати, бананите съдържат и голямо количество калий. И това причинило смъртта на злощастният спортист.

Затова! Ако сте далеч от спорта и фитнеса, не си струва да прекалявате с калия! Добавката с този минерал е противопоказна за хората с повишено кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания или болни бъбреци, както и за възрастните, защото организмът им няма да се справи в допълнително приетия калий. Ситуацията е сложна, защото от една страна калият е необходим на жените в менопауза и с артрит, а от друга – тези проблеми възникват обикновено при хората след 55 години.

Мелатонин – Какво представлява? Естественият мелатонин е човешки хормон, който се изработва в мозъка и отговаря за регулиране на съня. Под формата на таблетки той се пие за лечение от сънни разстройства – най-вече безсъние, както и за профилактика на стреса, инфекциозни заболявания и дори рак.

Къде е уловката? На теория недостига на мелатонин може наистана да предизвика един от изброените проблеми. Болшинството от неприятните последствия при безсъние са обусловени именно от мелатонинов дефицит, тъй като до 70% от преработката му става насън.

Всичко хубаво трябва обаче да е с мярка, а синтетичният мелатонин често се отпуска в ненормални дози. Една-две таблетки (това е обикновено препоръчваната доза според инструкциите) са способни да повишат 20 пъти съдържанието на този хормон в кръвта! А това води до хипертонии, мигрена, понижение на телесната температура, слабост, депресии, проблеми с потенцията и дори до безплодие.

Общо взето по-добре е да изпиете един чай от лайка или просто да вземете гореща вана. С тази препоръка е съгласно дори и Британското общество на фармацевтите – организацията заявила, че ефектът от мелатонина за лечение на безсъница е крайно съмнителен.

Калций – Какво представлява? Това е най-важният за образуването на костна тъкан минерал, необходим за здравето на скелета, зъбите, косите и ноктите. Без калций не могат да функционират нормално и мускулите, и нервите, кръвта не се съсирва, не се изработва достатъчно количество различни хормони. Най-често калция се предписва на деца и жени, особено в период на менопауза и бременност.

Къде е уловката? В последно време на нещастния калций се приписват всевъзможни вреди. Наскоро например съвместно изследване на университетите в Оукланд и Абърдийн показа, че употребата на калций повишава риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркти при жените. Друго изследване преди него (проведено от експерти при университета Уейк Форест) свързало калция и съдържащите го продукти с ръста на заболяване от рак на простатата. При това колкото по-силна е концентрацията на калций в кръвта на мъжа, толкова по-големи са шансовете ракът, причинен от него да е с фатален край.

Производителите на лекарства активно препоръчват добавки с този минерал, споменават го като панацея за женското здраве, красота, за кожата, зъбите, ноктите и за какво ли не! Това отчасти е вярно, но много от фанатичните потребителки се увличат прекалено от вълшебните добавки и без да забележат предозират калция. Симптомите, които ще ви подсетят за това са мускулна слабост, спазми, запек, разстройство и повишена жажда, а в по-тежките случаи започват и припадъци, световъртеж и дори анорексия. И доколкото тези прояви се свързват с недостига на някои елементи, а не с тяхното предозиране, нищо неподозиращите „болни” захващат да пият добавките още по-активно.

Ламинарий – Какво представлява? Това са най-бързорастящите морски водорасли с богато съдържание на няколко минерала и най-вече на йод. Добавките с ламинарий се препоръчват обикновено на хора с нарушени функции на щитовидната жлеза.

Къде е опасността? Никой не се заема да оспорва важността на йод за човешкия организъм. За децата и подрастващите той е особено необходим, тъй като недостигът му може да предизвика задържане в умственото развитие и трудности в училище.

Възрастните в относително добро здраве обаче и без изявени проблеми на щитовидната жлеза не бива да пият добавки с ламинарий. Няколко изследвания доказали, че подобни препарати могат не да предотвратят, а – напротив, да повишат риска от хормонален дисбаланс. Освен това компонентите на ламинария стимулират сгъстяването на кръвта, което значи че добавката е противопоказна за хора с повишено кръвно и болно сърце.

Още един чисто технически проблем е свързан с това, че ламинарий се събира от достатъчно замърсените участъци в Тихия океан. Изследване на университета в Калифорния доказало, че 8 от 9 популярни препарата с ламинарий съдържат арсен и други отровни вещества. А минималното количество арсен предизвиква окапване на косата, главоболие, губене на координация, а във високи дози – смърт.

Източник: По-здрави днес

Теми #бъдете внимателни #витамини #витамините #калий #калций #отрова #предозиране