Анализирай с Красимир Куртев

БОЛЕСТИТЕ ТРЪГВАТ СЛЕД 40-ТЕ ГОДИНИ

БОЛЕСТИТЕ ТРЪГВАТ СЛЕД 40-ТЕ ГОДИНИ

Болестите тръгват след 40-те години – Защо? Когато организмът произвежда по-малко хормони, стареенето се ускорява. Стареенето започва практически от момента на зачатието и е основна част от живота ни. В смисъла на еволюцията стареенето при хората до известна степен е уникално явление. Не бива да се забравя, че homo sapiens живее по-дълго от повечето бозайници на планетата.

Пена Тодорова: Задаваме си въпроса обаче, защо все пак клетки, органи и тъкани намаляват жизнените си функции и постепенно остаряват и умират? Въпреки че това и до днес е загадка за науката, ясно е, че хормоните играят ключова роля във всички тези процеси. Когато организмът произвежда по-малко хормони, стареенето се ускорява.

 

 

                                  БОЛЕСТИ И ВЪЗРАСТ

“Човек трябва да живее твърде дълго, за да разбере колко кратък е животът.“ Три неща в живота не могат да бъдат подложени на осмиване: патриотизмът, любовта и старостта, защото са вечни човешки ценности!” – Айнщайн

 

До 10 годишна възраст: В тази възраст, структурата на организма на хората е силна. Енергията е концентрирана в долната част на тялото, за да се даде по-голяма стабилност на физическото тяло. Това е принцип на нашата земна природа. Енергийно младите хора са стабилни, организмът им също и затова те не се уморяват лесно. Кръвта и енергията са в голяма хармония.

До 20 годишна възраст: Кръвта и енергията са все още в голяма хармония. Външно човек е свеж, млад, силен.

До 30 годишна възраст: Все още има задържане на нивото от двадесетте. Петте органа – Сърце, Далак, Черен дроб, Бели дробове, Бъбреци (според петте елемента) – са все още в хармония. Индивидът все още има младежки вид. Хармонията между кръвта и енергията все още се поддържа. Което е от голямо значение. Походката е спокойна. Контролират се минималните смущения.

След 40 годишна възраст: Съединителната тъкан и кожата отслабват. Получава се леко изсушаване на кожата. Появяват се първите признаци на застаряване. Застаряването е първо външно и после отива на по-дълбоко вътрешно ниво. В тази възраст е изразено увеличено желание все повече да се сяда. Кръвта и енергията все още са в хармония. Болестите тръгват от 40-те нататък.

На 50 годишна възраст: Отслабва енергията на черния дроб. Нарушава се функцията на свързващите компоненти, които превръщат енергията в кръв и обратно. Намалява се секрецията на жлъчката. Появяват се проблеми в зрителния орган.

На 60 годишна възраст: Намалява енергията на сърцето. Човек става по – сънлив.

След 70 годишна възраст: Намалява енергията на далака, а от там и на стомаха. Започват проблеми с храносмилането.

При 80 годишна възраст: Отслабва енергията на Белите дробове, отслабва и духът, както и дишането-изразител на духа. (Белите дробове са седалище на Духа). Това е сериозно разграждане на вътрешно ниво.

Енергийната връзка между различните типове енергия отслабва. По принцип меките материи отслабват по-лесно. Костите като материя са по-издържливи. Отслабването на дихателната система оказва влияние и върху дебелото черво, което също отслабва. Става по – интензивно разграждане на енергийните връзки. Човек губи и паметта си. Това въздейства и върху говора. Често се случва човек на такава възраст да бърка имена, събития, факти, да ги смесва и обърква.

И вече при 90 годишна възраст: Отслабва енергията на бъбреците, които като орган са свързани с елемента вода. Започва да отслабва енергията и на костната система, отделителната система и сексуалната енергия. Човекът като цяло отива към залеза.

В заключение при 100 годишна възраст: Енергията на органите изчезва. Намалена е жизнената енергия на човека както и тази на органите. Бавното разграждане води до там,че Духът напуска тялото.

ТАЙНАТА НА СТАРЕЕНЕТО

Пена Тодорова : Логично възниква въпросът: може ли да отложим, да забавим или дори да спрем стареенето, като заместваме липсващите естествени хормони със синтетични?

Известно е, че един от въпросите, които най-много занимават човечеството, е стареенето. Разкриването на механизма за действие на теломеразата дава един от отговорите на този въпрос. Теломеразата е ензим, улесняващ клетъчното делене. При разделянето на клетките в тях се образуват теломери, които гарантират запазването на генетичния код и в двете дъщерни клетки. При всяко следващо делене обаче част от количеството ДНК се губи и теломеразата има за задача да го възстанови. Колкото по-малко теломераза има в клетката, толкова по-стара е тя. През 1998 г. се доказа, че запасът от теломераза в клетките е достатъчен едва за около 75 деления.

 

ДА ЖИВЕЕШ ЗНАЧИ ДА СТАРЕЕШ

болестите-тръгват-след-40-те-години
Болестите тръгват след 40-те години

Какво всъщност е стареенето? Ясно е, че то не може да се дължи само на една причина – навярно има няколко паралелни процеса, които всъщност водят до клетъчната смърт. Днес се дискутират разгорещено две теории за стареенето на клетката.

– Теория за радикалите – според нея клетката старее, защото в нея се натрупват свободни радикали. Тези агресивни субстанции, частично отговорни и за злокачествените тумори, се образуват непрекъснато при обмяната на веществата. Засега има научни данни, които говорят за възможността свободните радикали да се дезактивират от вещества, наречени антиоксиданти. За съжаление обаче капацитетът на антиоксидантите не е достатъчен, за да се запазят напълно жизненоважните белтъци и генетичният материал в клетката.

– Теория за програмираността – тя се основава на предположението, че клетката остарява, защото зависи от работата на вътрешния часовник – теломеразата. Намаляването на нейната концентрация (вж. по-горе) прави хромозомите, съдържащи генетичния материал, крайно нестабилни и в един критичен момент клетката умира.

Само два вида клетки не се подчиняват на този механизъм и те практически са безсмъртни, защото могат да се делят до безкрайност:

  • половите клетки – сперматозоиди и яйцеклетки;
  • туморните клетки.

Следва продължение…

Теми #болести #възраст #Планетарни идеи #стареене #теломераза