Минерали и Кристали

Ахат- камъкът – пазител на бременните жени

Ахат- камъкът – пазител на бременните жени

Ахат е камъкът-пазител на бременните жени, пази майката и плода. Шарките на ахата са толкова характерни, че обикновено в бранша се различават няколко разновидности. Сред тях спадат Алеповият ахат, който има кръгообразни форми с точка в средата; дендритовият ахат, който се различава по своите мъхоподобни шарки и огненият ахат, който се отличава с необичаен многоцветен блясък.

Ахатът е камък на мира и спокойствието

Египтяните използвали ахата като скъпоценен камък поне преди 3 000 години. В наши дни ахатът се свързва най-вече с региона на Идар-Оберщайн в Германия. Това е бил важен източник на ахат до 19 век, който е разполагал с качествен местен пясъчник за производството на режещи и полиращи дискове, както и с водна енергия за задвижване на колелата.За късмет на Идар-Оберщайн, през 1830 г. в Бразилия са открити големи находища на ахат, точно когато мините за добиване на ахат в Германия започвали да се изчерпват.

В резултат на това индустрията за полиране на ахат в Германия процъфтявала и били произведени висококачествени произведения на изкуството, мъниста, пръстени, висулки, брошки и камеи. Днес ахатът продължава да се добива в Бразилия, както и в Уругвай, Индия, Австралия, Китай, Мадагаскар, Мексико, Монголия и Намибия.

Ахатът е разпространен по цял свят. Той е полупрозрачен кристален кварц с ивици от халцедон и други включения. Физическите му свойства са основно като кварца. Има неправилни, понякога кръгли ивици. От другите видове халцедон го отличават многоцветните шарки, които се виждат много добре, когато е срязан на пластове и е полиран. Формата на ахатите е различна – срещат се като жили, натеци, геоди, миндали и др.

Ивиците могат да бъдат разположени концентрично (класически тип ахат), успоредно (уругвайски тип или оникс), могат да бъдат комбинация от двата типа или пък да оформят различни красиви картини, прилични често на пейзажи (пейзажен ахат) или на фини водорасли във вода (мъхест ахат). Често ахатите съдържат включения от опал и селадонит или пък са в комбинация с планински кристал и аметист. Оцветяването им се дължи на различни окиси в тях.

 

Ахат – Лечебни и магически свойства според легендите

Държан в ръка ахатът, предпазва от главоболие и замайване. Положен върху сърдечната или челната чакра, помага при температурни инфекции. Уморените и възпалени очи могат да се успокоят като върху клепачите се положат късчета обработен ахат.

Пиенето на вода, в която минералът е престоял една нощ, помага при смущения в усещането за равновесие. Ахатов амулет предпазва от душевно напрежение и дава усещане за защитеност. Носенето на ахат лекува безсъние и привлича приятни сънища.

Ахатът е камък на мира и спокойствието. Способства за благополучието на дома и укрепва семейството. Осигурява здраве, дълголетие и защита от енергийни вампири. Увеличава вярата в собствените ни сили. Развива творческият потенциал и красноречието и помага за взимане на правилни решения и действия.

За да се усили лечебната сила на ахатите, от тях се изработват камеи. Този скъпоценен камък пази от опасности. Собствениците му стават умерени, сдържани и внимателни. Помага на човек да опознае себе си по-добре. Поверията гласят, че носи здраве и дълголетия на притежателя си.

Ахатът пази от уроки. Помага при преуморени и възпален очи, при главоболие и световъртеж, при температура.

Кварц

Кварцът е един от най-разпространените минерали на земята, но всъщност семейството на кварца се състои от две отделни подразделения. Представата на повечето хора за кварца е свързана с макрокристалинния кварц, който включва планински кристал, аметист, цитрин, опушен кварц и розов кварц.

Макрокристалинният кварц, както подсказва и името му, има големи кристали, които могат да се различат с просто око. Този вид кварц е предимно прозрачен до полупрозрачен, със стъклен блясък.

Другият вид кварц е познат като криптокристалинен кварц. Той има микроскопични (или субмикроскопични) малки кристали и обикновено е полупрозрачен до матов, с восъчен до маслен или матов блясък. Този вид кварц има влакнеста и зърнеста разновидност. Влакнестата разновидност е известна под наименованието халцедон, но то обхваща голямо разнообразие от камъни.

На практика наименованието халцедон се отнася за твърдия, цветен криптокристалинен кварц, по-специално със светъл цвят. Пъстрите разновидности имат свои наименования. Към най-известните от тях спадат ахатът, който се различава по своите цветни ивици; ониксът с неговите бели и черни пластове (който обикновено се боядисва, за да придобие еднообразен черен цвят); карнеолът, с жълтооранжев до червеникаво-оранжев цвят, който се дължи на желязото; и хризокола, изключително ярък синьозелен камък, оцветен от медта.

Теми #Алеповият ахат #Ахат #дендритовият ахат #кварц #магията на камъните #минерали и кристали