Астрология

Астропрогнози или ефектът на Барнум

Астропрогнози или ефектът на Барнум

До колко така познатите астропрогнози са истинност, това ще прочетете в тази публикация. Отворете която и да е книжка с хороскопи, а ако нямате налична в интернет четива по темата има в изобилие. Прочетете на ваш познат, който е например зодия „Риби“ характеристиката, която се отнася за зодия лъв или друга произволна, като претендирате, че написаното се отнася за неговата зодия.

Ще забележите, че приблизително 90% от съдържанието на написаното, той ще определи, като пасващо на неговата личност. Изберете друга произволна зодия различна от неговата и повторете опитът. Резултатът ще е същия. Вашият познат отново ще се съгласи с точността на близо 90% от даденото описание, без значение, че се отнася  за съвсем различна от неговата зодия.

ЕФЕКТЪТ НА БЕРТРАН ФОРЕР

Ефектът на Бертран Форер Още наричан ефектът на Барнум , се свързва с Бертрам Форер е амеркански професор по психология известен най-вече с класическия тест, който провежда през 1948 година. Случва се следното:

Форер раздава на група от 39 студенти личностни тестове въз основа на чиито отговори той ще изготви индивидуална характеристика за всеки от тях. Напълно игнорирайки обаче, дадените отговори, Форер свързва в текст различни откъси от астрологични текстове публикувани в различни вестници, като в крайния си вид съдържанието на текста  изглежда така:

  • Имате нужда другите хора да ви обичат и уважават.
  • С тенденция сте за самокритика, а същевременно разполагате с голям неизползван потенциал, който все още не сте обърнали във ваша полза.
  • Макар и да имате някои лични слабости, като цяло сте способен да ги компенсирате.
  • Макар отвън да изглеждате като дисциплиниран и владеещ се човек, вътрешно сте несигурен и загрижен.
  • Понякога имате колебания дали сте взел правилното решение.
  • Обичате промяната и разнообразието и сте разочарован, когато ви се налагат ограничения.
  • Мислите независимо и не приемате чуждите твърдения без задоволително доказателство.
  • Открили сте колко е неразумно да се саморазкривате пред другите.
  • Понякога сте екстровертен, приветлив, общителен, но понякога и интровертен, предпазлив и резервиран. Някои от стремежите ви са доста нереалистични.
  • Сигурността е една от главните цели в живота ви.

След, като раздава на всеки студент копие от текста, професорът изисква от тях да прочетат характеристиката си и да оценят с оценка от 0 до 5 степента на съответствие

Средната оценка, която участниците дават е 4.26 от 5. От 1948 година насам тестът е проведен хиляди  пъти и средната оценка продължава да бъде приблизителна на 4.2.

Ако сте прочели текста вероятно ще Ви направи впечатление, че голяма част от  съдържанието добре пасва и на вас. Какъв е изводът?

Изводът е, че съществува необикновена тенденция, хората да приемат твърде общи описания, дори неясни, като достоверни, когато съществува твърдение, че дадената информация е подготвена конкретно за тяхната личност и то от авторитет.

Изводът – Всяка зодия пасва на всеки и всеки пасва на всяка зодия – чиста психология. Ето на какво разчитат вестникарските хороскопи, като цяло астрологията.

Използван източник:  „Хитрите“

АМУЛЕТ КВАДРАТЪТ НА ПИТАГОР – Тигрово око Южна Африка

Теми #астрология #астропрогнози #ефектът на барнум #зодии